Какво е RailGun?

Какво представлява услугата Cloudflare: Railgun?

      Cloudflare Railgun e  услуга от типа content delivery network, която оптимизира работата на сайтовете Тя е допълнение към Cloudflare услугата. Тази услуга е с цел сайта да не е „заклещен“ само на сървъра, на който е разположен, а да има множество копия от него разположени на сървъри в централни точки по света, така че хората зареждащи го да го отварят директно от най-близката точка(сървър) до тях и така да избегнат забавяне при зареждането.
            Обикновено Cloudflare кешира само статичното съдържание на сайтовете, тъй като то е повече от динамичното. Cloudflare Railgun дава възможност  да се кешира и динамичното съдържание, за да може сайта да е напълно оптимизиран и да се зареждамаксимално бързо от всички.

      За тази цел се използват механизни за кеширане, които разпознават колко често се обновяват динамичните страници и на база на получената от тях информация, изграждат принципи, по който се кешира динамичното съдържание на сайтовете през определено време. Тези механизми се управляват софтуерно като са заложени в 2 компонента:
  • Railgun Listener – инсталира се на сървъра, където се намира сайта, и обслужва заявките от CloudFlare ползвайки защитена връзка със сървърите на CloudFlare разположени по света.
  • Railgun Sender – инсталира се на сървърите на CloudFlare и поддържа връзка с всички Railgun Listener-и
При отправане на заявка към сайтове с динамично съдържание първо се кешира статичното, а след  това и динамичното съдържание като информацията се предава през защитена връзка между сървърите на CloudFlare и сървъра, на който е разположен сайта. Предаваната информация се състои само от заявки за раличаващите се части от сайта. Вместо да се праща цялата страница наново, то се предават само тези неща които се различават.  Така се oсигурява кеширането и на динамичното съдържание. Чрез софтуера в сървърите (горните 2  точки), се осъществява разпознаването на динамичното съдържание и осигуряването за неговото сигурно доставяне до сървърите на CloudFlare,които максимално бързо да го предоставят на крайния посетител

Предимства:
  • Кеширане на динамично съдържание
  • Компресиране на съдържанието
  • Подобряване на времето, за което се зареждат сайтовете
Намаляване на натоварването и заявките  към сървъра, на който е разположен сайта

Намирате ли за полезно?