Microsoft Outlook 2010

За разлика от Windows XP, Windows 7 идва стандартно без вграден имейл клиент. Ако желаем да използваме такъв трябва да инсталираме допълнително. В тази статия ще покажем как се конфигурира клиент MS Office Outlook 2010 който се инсталира заедно със офис пакет MS Office 2010.
 
За демонстрация ще използваме следните данни:
Мейлсървър: moiafirma.bg
Име: Иван Иванов
Потребител: [email protected]
Парола: hfECuTN^vdf=
Хостингът се намира на сървър: earth.cloudweb.bg (ако се използва SSL криптирана връзка ще трябва да използваме този адрес, както ще видите по-надолу в тази публикация).
1. След като стартираме клиентът, отиваме на Меню File -> Info -> Add New Account.


2. На отворилия се прозорец избираме отметката Manually Configure Server settings or additional server types и натискаме Next.


3. От предоставените възможности избираме Internet E-mail и натискаме Next.


4. Следващото Меню е Internet E-mail Settings, където въвеждаме данните които описах в началото на този пост, като за Account type можем да изберем POP3 или IMAP, като основната разлика между двата протокола, е че POP3 изтегля прочетените писма на локалната машина от която е прочетено писмото, а IMAP не, в този случай избрахме IMAP. Когато вече сме въвели данните можем да тестване дали всичко е коректно, чрез бутона Test Account Settings ...


Ако желаем да използваме криптирана връзка през SSL, трябва да отидем на More Settings … -> Advanced, като преди това е нужно за Incoming Mail Server и Outgoing Mail Server, в нашия случай да въведем setra.icnhost.net (като това е адресът на сървърът където се намира хостинг планът. Ако незнаете на кой сървър се намира хостингът то може да го проверите от профила си в my.icn.bg меню „Споделен Хостинг“ и отварите хостинг планът си). Портовете необходими през SSL са IMAP: 993/995, SMTP: 465.
Нужно е в табът Outgoing Server да бъде поставено тикчето на следната опция My outgoing server(SMTP) requires authentication.


След като въведем данните, можем да изберем Test Account Settings, преди да натиснем Next, така ще бъдем сигурни че всичко е наред.


Дори и да не изберете Test Account Settings, MS Outlook автоматично ще провери въведените настройки преди да завърши конфигурацията.
5. След като тестът е минал успешно избираме бутона Next, след което отново ще се изтестват настройките и ще се покаже следния прозорец:


6. Избираме Finish и вече имаме успешно конфигуриран имейл клиент от който можем да изпращаме писма.


Намирате ли за полезно?